För ca en vecka sedan dog fd generalsekreteraren för kinesiska kommunistpartiet Zhao Ziyang har dött vid 85 års åldern. Ziyang avsattes när han motsatte sig massakern 1989 i Himmelska fridens torg. Zhao var på 1980-talet Kinas näst mäktigaste man, den högste ledaren efter framlidne reformatorn Deng Xiaoping. I 16 år har han suttit i husarrest efter att han besökte de studenter som strejkade på torget och med tårar i ögonen bad dem att bege sig därifrån. Zhaos död kan leda till nya reformkrav. Ännu drygt 15 år efter avskedet såg många honom som en symbol för demokratiideal.
– Visa ingen hänsyn! De här ungarna vet inte hur bra de har det. När vi var i deras ålder levde vi i ett regn av kulor. Om studenterna inte lämnar Himmelska Fridens torg frivilligt, måste Folkets befrielsearmé gå in och bära ut dem.
Dessa ord, som ska ha yttrats av den kinesiske kommunistpartiveteranen Wang Zhen på ett hemligt möte som beslutade att införa undantagstillstånd.
Natten mellan den 3 och 4 juni körde stridsvagnar in på torget och dödade hundratals - kanske tusentals - människor. Det verkliga antalet dödsoffer har aldrig offentliggjorts.
Idag 15 år senare råder ömsesidig rädsla. Kommunistpartiet är så nervöst att det inte tycks vilja tillåta någon from av offentlig sorg efter den avlidne ledaren. Nyheten om Zhao har censurerats starkt och man har spärrat ett flertal hemsidor för åtkomst. I början tillät man sorgande kineser att besöka avlidne Zhaos hem. Redan första dagen kom 3000 personer. Då förbjöd man besök igen. 1000 extra poliser har satts in på Himmelska Fridens torg för att hindra att kineser visar sorg. I söndags var det en protest på 5000 för att minnas Zhao som fick skingras och ledaren sattes i fängelse. Enda platsen man får offentligt sörja Zhao är på Hong Kong där det i söndags samlades 15 000 för att minna den stora demokratikämpens bortgång.
Zhao har senaste veckan hyllats som Kinas Gorbachev. Mycket av de ekonomiska reformerna som genomförts i Kina vilar på grunderna som lades av Zhao under 80talet. Zhao avreglerade jordbrukskollektiv, avvecklade statlig planering och införde ekonomiska frizoner längst östkusten för att attrahera utlandsinvesteringar.
Det är viktigt att vi minns de goda krafterna och uppmuntrar de så ofta vi kan. Jag tror att vi bör hålla ett öga på Kina. Det kan hända saker där kommande dagar.
Läs mer på Glutter..
No comments:
Post a Comment