Thursday, March 10, 2005

Likt onda ögat i Sagan om Ringen


Likt den onda ögat i Sagan om Ringen som ser allt smyger sig allt fler övervakningskameror i vårt samhälle. Sakta men säkert smyger storebror fram med fler och fler kameror. I varenda tunnelbanevagn finns det nu kameror. Snart kommer det att finnas kameror i nya pendeltågen som SL har beställt och så finns det kameror i vissa skolor som håller koll på eleverna.

Det allra senaste förslaget kommer från Kristdemokraterna och den rödgröna röran som har makten i Stockholm. Nu vill dessa frihetens fiender införa kameror utanför alla krogar för att stoppa diskrimineringen i krogköerna. Vägrar man ha kamera så mister man sin serveringstillstånd.

Inte nog med det integritetskränkande med att ha kameror överallt vill man nu köra över krögarnas rätt att välja sin publik runt Stureplan. Det är vida känt att stamgäster pekas in av den sk "pointern" vid ett flertal utav Stureplans hetaste klubbar. Det är inte först till kvarn som gäller och helt ärligt tycker jag att det är rätt. Det är inte en männsklig rättighet att få gå på en nattklubb. Det bör vara upp till nattklubbschefen att kunna välja sin publik om klubben är så pass populär att han kan välja och vraka. Stockholm behöver fler klubbar som likt scenerna i filmen Studio 54 man pekar in det vackra och partylystna publiken.

3 comments:

Anonymous said...

Jag har inget emot övervakningskameror, men jag vill bli upplyst om att så är fallet. Att staten agerar storebror är egentligen skild från en diskussion om enskilda förtagare som vill ha koll på sin verksamhet (undvika snatterier etc). När det gäller det statliga påbudet om att ha övervakningskameror utanför kroger för att beivra diskriminering är det egentligen inget att höja på ögonbrynen inför. Det är en fullkomligt 'naturlig' fortsättning på deras politiska vilja.

Vad det handlar om är att beivra diskriminering. Och i fall av diskriminering förenkla bevisbördan.

Frågan är egentligen en annan ur frihetsvinkel; varför ska inte krogar (etc) ha rätt att diskriminera?

Anonymous said...

Nej! En nattklubb är inte en privat plats. Det är ingen mänsklig rättighet att driva nattklubb utan det är en affärsrörelse som man ska driva inom vissa spelregler. En av reglerna är helt enkelt att man inte får diskriminera. Herregud, nattklubbar måste ju vara handikappanpassade numera. Alltså, kameror är ok. Personligen skulle jag gärna se fler kameror här å där, folk ska känna sig trygga. Så länge reglerna för hur materialet sparas och hanteras både praktiskt och juridiskt.

En medlemsklubb (ex Noppes) kan däremot anses vara privat.

OT. Jag förstår inte varför du gillar den här grejjen med exklusivitet? Eller framför allt grejjen med att vissa inte ska få komma in men absolut gärna får stå i kön? Antingen är en klubb öppen för alla eller inte. Får du nån njutning av att stå där och frysa och inte komma in när? Jag syftar naturligtvis på din comment om att du gillar studio54-känslan....vilket suger fett i sthlm, det är inte alls särskilt "kontinentalt" som du vill utmåla...

Vill du vara exklusiv, bli medlem på noppes eller dylikt....

Anonymous said...

Från ditt inlägg kan man utgå att du anser dig tillhöra DEN "vackra och partylystna publiken". Så må va fallet men du kommer alltid att vara en bonde av följande tre anledningar:
1. Du heter Kenneth (klassiskt bonde-namn)
2. Dina föräldrar hade uppenbarligen inte råd att sätta dig i en skola där man lär sig grammatik.
3. Den exklusiva skara du vill tillhöra är inte en grupp som utmärker sig genom att vädra sina självgoda värderingar öppet på internet.

Klart slut från bonde-kännaren # 1