Wednesday, March 16, 2005

LO avslöjar sanningen bakom arbetslöshetssiffrorna.


Samtidigt som det avslöjas att det idag är 22 % av befolkningen som försörjer sig på bidrag avslöjar LO att arbetslösheten ligger snarare på 25%. Det är sjukpenning, förtidspension eller A-kassa i huvudsak.

Hela 500.000 svenskar finns enligt LO inte med i statistiken, trots att det enligt Hans Karlsson på LO:s näringspolitiska enhet handlar om ”människor som är fullt arbetsföra”. Istället för att jobba går de på sjukpenning eller förtidspension.

"Om man räknar in dem har vi en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent.", säger Hans Karlsson till Di.

Det är en Socialdemokratisk politik som skapat ett samhälle där medborgarna tvingas förlita sig på bidrag från staten för att överleva. Det är är ett samhälle som fostrat sina medborgare att leva i passivitet och inte att man ska klara sig av egen kraft. Det är ett samhålle som gjort det svårt för företag att växa och företagare att anställa. Det är därför vi måste byta regering 2006 och befria våra medborgare från bidragsberoendets slaveri. Det måste en dag bli slut på det här!

En miljon människor är antingen långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade i Sverige idag. Av dem är ungefär hälften fullt arbetsföra. Vi använder sjukpenning och förtidspensionering till att betala människor för att de inte ska jobba," säger Hans Karlsson i den överraskande intervjun.

4 comments:

magnus said...

Länk till Hans K-intervjun:
http://shorl.com/jadigolegrufu

Länk till postitiva läsarreaktioner:
http://shorl.com/dafojibradubro


Det känns som (om man nu ska uttrycka sig schablonmässig) att det är något på gång nu. Göran ska enligt Expressens Peter Wendel sluta i höst, och så detta klarspråk av regeringsrepresentanter i DI (när GP är i mellanöstern...men ingen kupp va...? lite märkligt, det hela, i alla fall. "4%-målet" en heligt mantra för GP, ju!!!!!).

Men om Margot tar över (s), så blir det nog ändå inte lätt för s. Tror knappast att hon vill ha nåt radikalare systemskifte (framför allt skatter och hur välfärden ska finansieras).

Bodström vore nog mycket bättre. Han är inte politiskt tillsatt sosse (egentligen tror jag eventuellt att inte heller hans far var medlem i sossarna när han blev utrikesmninister för Palme, men...?). Bodström är nog ändå en rationell politiker, och möjligen skulle även borgarna till en början klara honom lite bättre, då han nog inte är den tydliga ledaren och alltså skulle han få tid i opposition att göra en Blair.

Men bara en massa meningslöst spekulerande... ursäkta! I alla händewlser skulle Sverige behöva en radikal medicin!! Kan tänka mig att man inser det på sina håll inom regeringen.

Den tredje i svenskarnas opinionsundersökningslista var Sahlin - en katastrof vore hon, både för ett bristande tryck på alliansens partier om de kommer till makten, ledarskapsmässig t och bristande krisinsikt.

Tomas Östros är nog också en möjlig kandidat. Är ganska ideologisk men samtidigt sådär lagom nytänkande som en sosse får vara...


Fast nu är nog ändå viktigast att alliansen tar situationen på allvar och för en tillräckligt radikalt omvandlande politik. Detta verkar ju ändå händelser vara en signal att (s) inte avser att regera nästa mandatperiod, så alliansen borde kosta på sig att blanda en medicin nu istället för att bara triangulera och trixa.

Något nytt har ju tydligen hänt (om jag inte som vanligt har alldeles fel :-).

magnus said...

Jag tror att du fått fel Hans Karlsson på bild. Men den du har på bilden sitter i regeringen och behöver en "blåslampa i aschlet" när Hans Karlsson med arbetsmarknadsfrågor II säger att det inte är åtgärder som minskar sjukfrånvaron som behövs utan en politik som ger riktiga jobb!

Notabelt även att att LO-Hans Karlsson i detta om sjuktal och rehabilitering går direkt i clinch med regerings-Hans Karlsson! (LO-Hans f ö landstingspolitiker från Örebro.)

magnus said...

Citerar Hans kloka ord i DI:

"Hans Karlsson återkommer också
till att det felaktigt riktats
för mycket fokus på dålig
arbetsmiljö, som förklaring
till att anställda sjukskriver
sig.

"Det är inte huvudproblemet,
men det är lättare att prata
om arbetsmiljön än om
arbetslösheten. Vad som fattas
är jobb, riktiga jobb, det
räcker inte med åtgärder",
säger han. "

Anonymous said...

Jag är mest förvånad att arbetarrörelsen lägger ner mer energi på att skydda regeringen än arbetarna. Spontant. Känns det inte konstigt?

Jan Kallberg