Wednesday, February 09, 2005

Dr Persson riskerar att få två års fängelse för mutbrott!

Bakrunden till det hela är att när Örebro högskola ville bli universitet sa högskoleverket nej med motiveringen att högskolan saknade kvalifikationerna. Men Göran Persson gick emot högskoleverket och tog ett politiskt beslut med sin regering och sa ja till upphöjelsen. Nu har Statsminister blivit doktor i medicin. Det pinsamma är att Persson kan knappt någonting om medicin och har inte bidragit till några medicinska underverk. Ännu mer pinsamt är att det inte ens finns ett medicinskt fakultut vid Örebro Universitet. När Persson fick sin doktorshatt motiverades det med...

"Genom att utse högskolan i Örebro till universitet 1999 visade statsminister Göran Persson prov på såväl mod som förutseende genom att förstå och stödja den potential och vitalitet som Örebro universitet representerar.”

När Expressen intervjuade rektorn Jan Erik Jidlund frågade Expressen rakt ut.

Är inte sanningen att han får doktorshatten därför att han fixade så ni kunde bli universitet?
– I någon mening kan man säga att det ligger någonting i det.

Ännu mer intressant är det som Expressens
MarieLouise Samuelsson skriver om sammansättningen på det nyblivna universitets styrelse.

Ordförande är förre statssekreteraren och nuvarande generaldirektören Ulf Larsson, här återfinns också två andra s-märkta generaldirektörer, Kristina Rennerstedt och Svante Öberg, bägge två tidigare statssekreterare i justitiedepartementet respektive finansdepartementet.
I styrelsen sitter också Mårten Blomquist, socialdemokratiskt landstingsråd samt socialdemokratiska riksdagskvinnan Inger Lundborg.

Att universitetets rektor Jan-Erik Gidlund är gift med statsvetaren Gullan Gidlund är i sammanhanget en pikant politisk detalj, eftersom regeringen vid flera tillfällen anlitat professor Gullan Gidlund som utredare. Bland annat när det gäller offentlig redovisning av partistödet, det vill säga insyn i vilka som försöker köpa sig makt och inflytande.

Nu utreds ärendet av riksåklagaren då det föreligger misstanke om mutbrott. Mutbrott kan vid fällande dom ge upp till två års fängelse.
Claes Beyer, ordförande i Institutet mot mutor skrev till riksåklagarens riksenhet mot korruption och bad honom utreda frågan.

Det är av stor betydelse att denna fråga prövas rättsligt. I brev i dag till den av riksåklagaren inrättade riksenheten mot korruption har jag därför begärt att ärendet utreds och att det prövas om brott som ligger under allmänt åtal, särskilt med beaktande av bestämmelserna i brottsbalken 17:7 och 20:2, begåtts av någon av de inblandade.

FMSF* skriver i ett pressmeddelande: "Bytes: Doktorshatt mot universitetsstatus"

”Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt” heter det i Blå Tågets gamla proggvisa. Men även universitetsvärlden vill sitta där. Örebro universitet ger nu Göran Persson en doktorshatt som tack för att han upphöjde dem till universitet för sex år sedan.

Det säger Jens Eriksson, förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet (FMSF), med anledning av att Göran Persson idag promoveras till hedersdoktor vid Örebro universitet.

- Att det är uppgraderingen från högskola till universitet som ligger bakom sägs uttryckligen i motiveringen. Sällan har väl den offentliga elitens förkärlek för tjänster och gentjänster formulerats så flagrant.

- Göran Persson har inga framstående kunskaper eller stora prestationer att visa upp och hans regerings framfart inom den högre utbildningen har påbörjat transformationen mot utbildningsfabriksverksamhet med regionalpolitiska förtecken.

- Bortom disputationstalens fina ord om fri forskning och självständiga lärosäten har den politiska maktens grepp länge hårdnat omkring den högre utbildningssfären. Med beslutet om Göran Perssons doktorshatt har Örebro universitet nu med våldsam glädje klivit ned i statens båt, avslutar Eriksson.


No comments: