Saturday, February 19, 2005

SVT, Fri Television? Ha ha ha!


[bilden har jag lekt med i photoshop]

Det vore roligt om det inte vore så tragiskt. SVTs nya kampanj som vill visa på hur bra det är med public service är en reklamfilm som gränsar till tragokomisk. Den kallas "Fri Television" och att Svt inte inser själva hur löjligt det är visar på hur långt det har gått. Anders på Dibbuk är lika upprörd som jag. Andra som är upprörda är Nyliberalism för Dummies som skriver om debatten och MUF som är snabba, geniala och släpper sin egen motkampanj.




Regeringen utser styrelsen till den stiftelse som äger SVT. Och som om det inte räckte, är det regeringens sändningstillstånd, som styr verksamhetens ramar. Ordföranden heter därför Allan Larsson (s), och VD heter lika självklart Christina Jutterström (s). Undra på att Göran Persson tackade för “en fantastisk valbevakning”!? [dibbuk.se]


Att SVT använder våra skattepengar för att övertyga oss hur bra det är med Public Service är lika hemskt som när vi fick betala för skattekampanjen som Skatteverkat gjorde för att förklara för oss att skatt är bra. Det anlitas/alitades dyra reklamkonsulter för att övertyga oss. Reklamkampanjen har väckt ilska bland annat från Mikael Söderlund som anmäler reklamen för granskningsnämnden och i Italien som målas upp som ett ofritt land.

OM jag slapp betala TV-skatt för att finansiera Statens Telelevision skulle det kunna kallas fritt. Men nu är jag både tvungen att betala för den och se hur den styrs utav Sossar. (SVT hade enligt en SOM-undersökning från 1999, någon stans runt 65-70 procent vänsterjournalister (s, v, mp) i sina led.)


När Thomas Bodström kan stoppa TV program bara genom att låta pressekreteraren ringa ett samtal har vi inte en "fri television".

Vi ansåg att det inte var lämpligt att sända, så jag bad min pressekreterare ringa till SVT och ordna det. - Thomas Bodström, justitieminister, 2004-09-25

Från när "Grynets Megashow" ställde in ett program med Bodström, eftersom det rymt folk från Mariefredsanstalten samma dag och det skulle vara pinsamt för Bodström.



4 comments:

Tobias Lindberg said...

Det mesta du skriver i denna text är ju inget annat än lögn eller felaktigheter!

I din text står det att regeringen utser styrelsen till den stiftelse som äger SVT. Fel! Sanningen är att regeringen endast formellt utser förvaltningsstiftelsens styrelse, egentligen utses den av riksdagen i samförstånd av riksdagspartierna. Läs mer om SVT.s ägarförhållanden.Vidare skriver du dels att man betalar TV-skatt och dels att man är tvungen att betala den. Fel! Fel! SVT finansieras genom Radio- och TV-avgiften som skall betalas av alla som innehar en TV. Att inneha en TV och/eller radio är frivilligt, sålunda tvingas ingen att betala avgiften. Läs mer om SVT.s ekonomiska förhållandenSluta upp och hitta på är du bussig!

Wille said...

Snyggt satt av Tobias Lindberg att forsoka avleda uppmarksamheten fran sakfragan med bagateller:
* Agarforhallande "pastaendet" ar ett citat, inte del av bloggforfattarens egen text.
* "TV-skatt" kan val ses som inget annat an en retorisk synonym for TV-avgiften.

Hur vore det om Herr Lindberg kunde debattera sakfragan istallet?

Tobias Lindberg said...

Svar till Wille Faler...

Jag skrev faktiskt "I din text...", detta betyder inte att jag menade att han hade skrivit det. Däremot, om man tar upp ett citat på det sättet som Kenneth gör så syns det tydligt att han tycker citatet är korrekt och håller med i åsikt, korrekt är det ju i vart fall inte!

Att du ser det som en bagatell att man använder inkorrekta fakta som grund för sin argumenattion får stå för dig, jag å andra sidan anser att det är viktigt att man vet vad man pratar om!

Skillnaden på skatt och frivillig avgift är enorm, en skatt måste betalas av alla medans en frivillig avgift är just frivillig. Att du kallar detta för en retorisk skillnad är förvånande!

Vad är det för sakfråga som skall diskuteras egentligen? Kenneth verkar klaga på att SVT gör reklam för sig själv något som vilket företag som helst gör. Jag ser inget fel i detta eftersom det inte skattepengar de använder till detta utan frivillig avgift!

Anonymous said...

Tobias Lindberg tycker väl antagligen att det inte finns några skatter alls. Man måste ju inte bo i Sverige, man måste inte arbeta, precis som man inte måste ha en TV...