Friday, February 04, 2005

EU parlamentariker vill lagstifta mot kommunistsymboler...


Några EU parlamentariker från östeuropeiska länder som som levt under Sovietisk och kommunistförtryck vill nu att man ska lagstifta mot kommunistsymboler som hammaren och skäran. Debatten har uppkommit efter att EU kommissionären Franco Frattini förslagit ett förbud mot Nazistsymboler. Även om jag skulle vara i grunden positiv mot symbolhandlingen är båda lagförslag grova övertramp mot yttrandefriheten. För att inte tala om rent omöjliga att efterleva. Vad gör man med alla skol och historieböcker där symbolerna finns? Vad gör man med alla bilder som historiska bilder som tagits på Nazister. Får man inte visa dessa då? Nåja ni förstår poängen.

6 comments:

Anonymous said...

Man får fortfarande avbilda sådana symboler, men inte bära dem. Det är en skillnad. Att det är bättre att vara intolerant mot intoleransen än att ge frihet till ofriheten förstår du väl.

Anonymous said...

Roland: Socialismen och kommunismen tror att de kan styra samhällsutveckling - något slags allvetande som lett till enorm misär genom historien - och nu tycker du att vi skall, i vår oändliga vishet, skall börja kvantifiera det inneboende värdet i vissa symboler och förbjuda dem som inbegrips i våra godtyckliga kriterier?

Vad händer förresten när den rödgröna sörjan kommer i majoritet, blir det förbjudet att bära ett halsband med en förgylld dollarsymbol då?

Det är väl f.ö. ypperligt om man kan få så många som möjligt av de där svinen (både kommunister och nazister åsyftas) så man vet vilka idioterna är och var de håller hus.

/Xipe
http://www.xipe.nu/

Anonymous said...

... blev distraherad av min egen parentes :), meningen skall lyda så här:

"Det är väl f.ö. ypperligt om man kan få så många som möjligt av de där svinen _att bära sina symboler offentligt_ så att man..."

Tor said...

Bra sagt Xipe. Vi måste veta vilka dom är så man kan vidta försiktighetsåtgärder.

Det är dumt att förbjuda symboler. Sovjet förbjöd symboler, ska vi bli som dom?

Bulten i Bo said...

"Det finns ingen god kommunism eller nazism, därför kan gott deras symboler förbjudas."

Varför inte ta steget fullt ut och förbjuda all ondska?

Kenneth said...

Förbud ska undvikas i största möjliga mån. Åsikter försvinner inte bara för att man förbjuder en symbol på en T-shirt. Det är bara att uppfinna en ny symbol. Det är våldsideologierna och intolerans som ska belysas, bemötas och bestraffas socialt. Staten ska inte in och varken reglera eller förbjuda folks åsikter eller friheten att yttra dessa.

Yttrandefriheten är helig. Även om jag anser att kommunism, nazism och socialism är onda ting skulle jag aldrig vilja förbjuda folk att tro på det de vill.