Thursday, November 23, 2006

Burmanska Palatset, Prinsessan Lillian och SAF

Nu har man invigt Prinsesssan Lillians Svit högst upp i Burmanska palatset. Huset som en gång var Svenska Arbetsgivareföreningens högborg köptes upp av Grand Hotell och omvandlats i 76 ny rum i internationell standard. SAF slogs ihop med Industriförbundet och ombildades till det som idag kallas för Svensk Näringsliv och flyttade till kontoret på Storgatan på Östermalm. Fastigheten som gamla SAF låg i såldes och har nu omvandlats till hotell av internationell klass.

Rummen är individuellt inredda med inspiration från sju olika stilar där Louise Nilsson inspirerats av så väl klassiska strömningar som andra kulturer: Jugend, Neoklassicism, Rokoko, Gustaviansk, 1880-tal, 1920-talet och American Classics. Priserna kommer att vara mellan 3700 för de enklaste rum till 50 000 för Prinsessan Lillian Sviten.

Se bilder från rummen>>> Klicka här

Det som är lite roligt är att jag för 7 år sedan arbetade som Informatör och föreläsare för SAF. Vi hade våra kontor högt upp i Burmanska palatset och hade en gång per år i flera år reunionmiddag i
representationsvåningen i det som då var "SAFhuset". Representationsvåningen som numera heter Prinsess Lillians Svit.

Representationsvångingen var den pampiga och historierika våningen där representanter ur näringslivet genom tiderna drack konjak och rökte cigarrer och bestämde över Sveriges framtid. Det var kapitalisternas och kapitalismens högsäte i Sverige och det andades historia från en svunnen tid.

Utsikten är otrolig och man ser ut över strömmen och har utsikt över Slottet och Gamla Stan. Vi festade långt in på småtimmarna och hade helt fantastiska middagar där uppe. Nu när jag tittar på bilderna ser jag att det som nu är sovrummet var då matsalen där vi hade långbord och middag för 30 personer. Någon gång vore det kul att återvända dit...

Se bilder från Prinsess Lillans Svit>>> Klicka här
Läs hela artikeln i Expressen>>> Klicka här

1 comment:

Emilias och Jessicas fantastiska liv said...

Ska vi skramla? Rummet kostar 55.000 /natt.. Puss! E