Tuesday, January 18, 2005

Atlas Shrugged i nyöversättning...



Timbro släpper i februari en nyöversättning av Ayn Rands "Och världen skälvde". Kanske den boken som betytt mest för individualister världen över. Det är en roman som har ett nästan kultliknande följe som brinner och tror på hennes tro på kapitalism som ekonomisk styrsystem , individualism och hennes egna filosofi som hon kallade för "Objektivism". Helt klart en bok jag rekomenderar alla att läsa.

Och världen skälvde är romanen som utmanat, fascinerat och inspirerat miljontals läsare över hela världen. Med sin gripande berättelse om en man som svor att stänga av världens motor – och gjorde det, blev Ayn Rand en av nittonhundratalets populäraste författare och en av dess mest inflytelserika tänkare.

Och världen skälvde har inspirerat centralbankschefer och tennisproffs, i beundrarskaran finns allt från studenter till VD:ar för börsbolag. Den har haft inflytande på makthavare från Ronald Reagan och Margaret Thatcher till Hillary Clinton. Den refereras till i akademiska diskussioner om ekonomi, politik och filosofi, men även i TV-serier som Simpsons och South Park.


Visste du att ...

  • Ronald Reagan beskrev sig själv som ”an admirer of Ayn Rand”?
  • Atlas Shrugged är den bok som, näst efter Bibeln, haft störst betydelse i människors liv enligt en amerikansk läsarundersökning gjord av Library of Congress?
  • Mr Spock i TV-serien Star Trek sägs vara modellerad efter Ayn Rands filosofi?
  • USA:s nuvarande centralbankschef Alan Greenspan tillhört Ayn Rands innersta krets av beundrare och medverkar med uppsatser i essäsamlingen ”Capitalism: The unknown ideal”.
  • En New York Times-kolumnist räknar ”Who is John Galt?” till en av kulturens klassiska frågeställningar, att jämföra med exempelvis ”To be or not to be?”

1 comment:

Bulten i Bo said...

En riktig individualist skulle väl kunna klara av att skriva några personliga reflektioner om boken och inte rakt av kopiera det subnventionerade Timbros pressmedelande!