Sunday, January 16, 2005

CIA siar om framtiden! del 1


Jag måste säga att jag är en smula besviken på CIA som jag annars har största respekt för. CIA kanske inte var dom mest vakna 11/9 men dom har annars varit rätt flitiga genom åren. Nu i dagarna släpptes en 100 sidor lång rapport från en CIA tankesmedja. Oftast är deras rapporter hemlighetsstämplade men den här var ganska harmlös och fick bli offentlig. Rapprtens uppgift är att sia om framtiden och visa på hur världen kommer att se ut år 2020.

Man kan sammanfatta rapporten med att...


  1. 2020 kommer Indien och China konkurrera medUSA om platsen som största ekonomiska makt i världen.
  2. Det var bra att USA gick in i Afghanistan och befriade landet från talibanerna men det var dåligt för man spred ut dom över världen.
  3. Det var bra att USA gick in Irak och befriade landet från Saddam MEN det är farligt för att nu agerar Irak som en magnet för alla terrorister i världen som inte gillar USA.
  4. I Irak lär sig terroristerna sig nya tekniker att mörda och bomba och blir "proffessionella" i Irak. Det är deras nya terroristhögskola kan man säga.

I Washinton post kan man läsa...

Iraq provides terrorists with "a training ground, a recruitment ground, the opportunity for enhancing technical skills," said David B. Low, the national intelligence officer for transnational threats. "There is even, under the best scenario, over time, the likelihood that some of the jihadists who are not killed there will, in a sense, go home, wherever home is, and will therefore disperse to various other countries.

OK. Det är bra att man går in och skjuter på terrorister men det är dåligt för att sen sprider dom ut sig i världen. Hmm... det är inte enkelt det här. Rapporten tog 1 år att framställas och man tog hjälp utav över 1000 konsulter och experter över hela världen. Är det här det smartaste dom kunde komma på?



No comments: