Saturday, January 22, 2005

The President of the United States of America!


George W Bush svor i torsdags eden för det mest betydelsefulla ämbetet på jordklotet. En ed som gör honom till ledaren av den fria världen och överbefällhavare över världens mäktigaste försvarsmakt. Efter eden hålls det traditionsenliga "Inaugural adress", installationstalet. Det är ett tal som speglar värderingarna och visionerna presidenten har för sin mandatperiod. Ett tal som historiskt sätt har bara hållits 55 gånger i världshistorien. Ett tal som har betydelse för hela jordens befolkning och inte bara USAs medborgare i vår numera blobaliserade värld.

Det var ett tal som betonade oerhört starkt på frihet och uppdraget att bekämpa terrorism i världen. Under 21 minuter inleds temat av talet med...

There is only one force of history that can break the reign of hatred and resentment, and expose the pretensions of tyrants, and reward the hopes of the decent and tolerant, and that is the force of human freedom.

Frihet är temat och med frihet som vapen kan man besegra tyranni i världen. Temat hamras in som buskap då han använder ordet "freedom" 21 ggr och ordet "liberty" 15 ggr i sitt tal. Irak nämns inte en enda gång under hela talet utan det var ett tal om värderingar och budskapet var tydligt. Detaljerna om hur man skall praktiskt sprida frihet och vad han tänker göra under sin mandatperiod kommer att komma 20 februari i hans "State of The Union" tal som han håller inför amerikanska kongressen. Nu är det bara väderingar och tema som lanseras.

The best hope for peace in our world is the expansion of freedom in all the world.

Det var ett tal som trots sina stora visioner och tydliga värderingar kommer att tyvärr inte vara som andra minnesvärda tal som Abraham Lincoln, George Washington, Franklin D Roosevelt och Thomas Jefferson. Retoriskt var den vacker men inte minnesvärd. Jag föredrar personligen en mer enerigisk och entusistisk talarkonst. Även om jämnförelsen inte egentligen kan göras då det olika sorters tal inför helt olika publiker föredrar jag Arnold Schwarzeneggers tal på republikanernas konvent. Hade det varit ett mer folkligt tal hade man fänglsat en större del utav det vanliga folket i USAs befolkning som behöver enas och arbeta tillsammans.

I talet betonade att han tänker bekämpa ofrihet och tyranni i världen.

“There is only one force of history that can break the reign of hatred and resentment and expose the pretensions of tyrants and reward the hopes of the decent and tolerant. And that is the force of human freedom."

[...]
We will persistently clarify the choice before every ruler and every nation: The moral choice between oppression, which is always wrong, and freedom, which is eternally right. America will not pretend that jailed dissidents prefer their chains, or that women welcome humiliation and servitude, or that any human being aspires to live at the mercy of bullies.

We will encourage reform in other governments by making clear that success in our relations will require the decent treatment of their own people.

[...]
All who live in tyranny and hopelessness can know: the United States will not ignore your oppression, or excuse your oppressors. When you stand for your liberty, we will stand with you.

Ett citat från tidigare president Abraham Lincoln fick han med i sitt tal som tydligt budkap till diktaturerna i världen och med tanke på att han har vågat sätta militärmakt bakom sina ord tidigare i både Irak och Arghanistan skulle jag vara rädd om jag var ledare för ett av "The Outposts of Tyranny"

The rulers of outlaw regimes can know that we still believe as Abraham Lincoln did: "Those who deny freedom to others deserve it not for themselves; and, under the rule of a just God, cannot long retain it."

Blogtips på andra som skriver om talet....

Dick Erixon:
Dick följer amerikansk debatt flitigast just nu och har ett flertal bra länkar till kommentarer. Bland annat ett inlägg om Jay Lenos Monologer som är rätt kul.

Johan Norberg: Johan bloggar huvudsakligen på engelska men skriver oftast kloka synpunkter utifrån globalisering och frihetliga värden. Som frihetsälskare gillade han talet men han är liksom jag inte helt okritisk till Bush.

Johnny Munkhammar:
Johnny bytte jobb och är numera kollega med Johan Norberg på Timbro. Han skriver även han oftast på engelsk och har ett intressant bakrund då han jobbat en längre tid på Svenskt Näringsliv bland annat med frihandelsfrågor och EMU.

Henrik Alexandersson:
Henrik är ordförande i det liberala nätverket Frihetsfronten och kallas av sina vänner för HAX. Hax skriver ofta och flitigt om allt som har med frihetsfrågor och är en duktig skribent. Kort och koncist, med humor och glimten i ögat.


6 comments:

Bulten i Bo said...

Snygg gest, Kenneth! Att längst ner bjda på länkar till mindre kända grabbar inom blogvärlden så som Munkhammar, Erixon och Norberg. Och därigenom hjälpa dem fram i det rampljus som de med begränsade resurser kämpar så hårt för.

En verklig insats för mångfalden!

Kenneth said...

Det må vara så. Det finns en anledning också till att dom är kända. Grabbarna är bäst!

Jag tipsar mer än gärna när folk skriver någonting bra. Det kommer att tipsas om både kända och mindre kända...

Bulten i Bo said...

Synd bara att dom "bästa grabbarna" inte vågar gå i debatt på sina sidor!

Anonymous said...

Ja, du "Bulten". Så länge du gömmer dig bakom ett anonymt nick tycker jag du är fel person att tala om "mod".

Bulten i Bo said...

Ja, det är väl bara att erkänna att "anonymous" har en point där!

Bulten i Bo said...

Roland, om man likt jag finner sin uppgift på webben i att främst kritisera ekonomiskt starka organisationer i nära samarbete med svenskt näringsliv.....

.....så gör sig detta bäst under ett s.k. nick. Eller möjligtvis under ett mer anonymt namn som ex. Roland Pettersson, där det inte finns ett enda inlägg på bloggen.

Jag har mig, min familj och min försörjning att tänka på. Det är en viss skillnad gentemot de som har sitt bloggande sanktionerat av sin arbetsgivare.

Jag är medveten om att anonymiteten är ett problem och på min blogsida kan du se att jag försöker kontakta personer som jag kritiserar i mina poster och erbjuder dem replikrätt med sista ordet.