Friday, January 28, 2005

Bush anfaller Iran! NOT!


"US President George W. Bush said on Jan. 17 that he could not rule out military action against Iran if Iran was not more forthcoming about its suspected nuclear program."

Men man bör begrunda några saker innan man tror att man kan använda sig utav ett markkrig som man gjort i Irak.

1. Iran har en befolkning på 69 miljoner mot Iraks 25. USA ockuperar idag Irak med omkring 150.000 man. Det skulle betyda att man behöver omkring 400.000 man för att ockupera Iran.

2. Medan Irak har en yta på totalt: 437,072 kvadratkilometer så har Iran en yta på 1.648 miljoner kvadratkilometer, alltså fyra gånger större än Irak.

3. Kriget i Irak och Afghanistan kostar redan 300 miljarder dollar hittills och 100 miljarder dollar bara i år. Allt detta när USAs budget går med ett underskott på ca 425 miljarder dollar bara i år.

Det troligaste senariot är att man spelar "Good cop, Bad Cop" med Iran ett tag. USA hotar med militärt ingripande och EU erbjuder "samtal" och FN skickar några arga brev med en svensk vapeninspektor.

När allt detta har gjorts och det har gått ett till två år och regionen är stabilare kan man möjligen tänka sig att gå in med några vassa stealthplan som skjuter sönder några väl valda mål men that´s it.

När det gäller Iran så finns det en långtgående demokratirörelse som ligger och gror under ytan. När Irak har haft demokratiska val och sakta men säkert ett fritt samhälle har skapats där medborgare har parabolantenner och kan ta emot nyhetssändningar från hela världen. Där man importerar västerländska produkter och landet använder sina naturresurser till att återuppbygga landet istället för att rusta för krig och bygga palats till sin diktator kommer det ha sin effekt på Iran också.

Med tiden kommer reformer i Iran vara enda vägen. Tex så finns det idag 70 000 bloggar i Iran. Det till skillnad mot i Irak där det ännu bara finns en handfull. Anledningen är att det går att blogga på Farsi och man kan blogga helt anonymt. Istället för Mujahadin har man "Pajamahedin" ;)


Faktatack till Lennart Frantzell

1 comment:

Bulten i Bo said...

"Iran har en befolkning på 69 miljoner mot Iraks 25. USA ockuperar idag Irak med omkring 150.000 man. Det skulle betyda att man behöver omkring 400.000 man för att ockupera Iran."

Men, herregud, människa, hur räknar du egentligen?

Om du läser in dig på fakta i ärendet förstår du att 3ggr fler invånare innebär att 3ggr fler "hundratusentals människor...strömmar ut på gatorna i glädje", 3ggr fler "folk jublar" och det blir 3ggr så stor "flodvåg" med "vittnesmål om terrorn och tortyren".

Följaktligen kommer man istället att behöva 3ggr FÄRRE amerikanska soldater för att välta statyer och dra iranier i hundkoppel på tortyrcentralerna. Det blir följaktligen 3ggr färre massförstörlsevapenletare som på 3ggr kortare tid hittar 3ggr fler "stockpiles". (Du vet, 3*0 är fortfarande 0)

Det är så man ska räkna, Kenneth!

Med ditt sätt och resonera så skulle man kunna tro att motståndet från ockupationen skulle komma ifrån folket. Timbros stall av krigshetsare blir nog INTE glada när dom läser ditt inlägg, Kenneth. Bäst att ta fram suddegummit igen annars har du nog fullständigt försuttit din chans att få vara med i "dreamteamet"!