Thursday, January 27, 2005

Timbro är vassare än någonsin.


Näringslivets tankesmedja Timbro har senaste månaderna samlat på sig några utav högersvärens vassaste debattörer och kommunikatörer. Det ska bli mycket intressant att se vad alla dessa tunga kommunikatörer kommer att åstadkomma det kommande året.

Sedan årsskiftet fick man en ny chef på Timbro i form utav...

Cecilia Stegö Chilò. Cecilia har erfarenhet av politik inom Moderaterna, varit ledarskribent på Svd och slutligaen varit reporter och kommenterat svensk och europeisk politik i radio och TV.

Efter Cecilia kom det snabbt en rekrytering i form utav ett utav Svenskt Näringslivs färgstarkaste och flitigaste debattörer Johnny Munkhammar. Johnny som är flitig bloggare och slutade på SN efter rykten om att hans blog ogillades av VDn. Han var oehört flitig under Eurovalrörelsen och uppmärksammades som en fruktad debattör. Han har skrivit ett flertal böcker och skrifter och har en bakrund som PRkonsult och Folkpartist.

Bara drygt en månad efter Johnnys rekrytering offentliggjordes det att Maria Rankka skulle knytas till Tiombro. Maria som har en lång bakrund inom Moderaterna och senaste åren jobbat som PR konsult i den oerhört framgångsrika PrimePR med personPR. Maria var en gång i tiden Carl Bildts talskrivare och rådgivare och var med i gruppen som tog fram Moderaternas omreviderade Idéprogram.

Nu i veckan offentliggjordes det att Martin Borgs ska börja på Timbro. Martin Borgs som varit verksam som chefslobbyist på PRbyrån Hill&Knowlton och konsult senaste 6 åren har precis som Maria även han en bakrund inom MUF och Moderaterna. Martin som skrivit en bok som har titeln "Propaganda: så påverkas du" valdes som årets lobbyist 1997. Martin har senaste 6 åren jobbat som konsult men har ska nu kliva fram på barrikaderna och ha samma titel som Maria som "Idéproducent"

Därtill har Timbro sedan ett tag tillbaka Johan Norberg. Kanske liberala svärens just nu absolut vassaste debattör. Han har trots sin unga ålder redan ett par böcker bakom sig, bland annat succéboken "Till värdskapitalismens försvar" som tryckts i flera språk och sålt över hela värden. Dessutom har han en populär blog som har tusentals besökare i månaden och är en tung retoriker som ofta sitter i TVsoffan och Radio. Johan är Timbros inofficiella chefsideolog.

Förrutom ovannämnda har man knuten till sig ännu en aktiv bloggare, Dick Erixon. Dick har en bakrund som Centerpartist och frilansande skribent. Dick är ofta i TV och pratar om Bush och amerikansk politik.

Därutöver har man Mauricio Rojas. Den färgstarka chilenaren som numera sitter som riksdagsledamot för Folkpartiet som ansvarar för verksamheten på "Centrum för Välfärd efter Välfärdstaten"

Den stora frågan är.... Med alla dessa tunga debattörer och kommunikatörer, vad kommer år 2005 från Timbro? Det jag ser fram emot mest är att se vad Martin Borgs kommer att få för roll. Med kanske sveriges tyngsta lobbyist i sitt stall har Timbro samlat ihop ett dreamteam. Blir det som Real Madrid med sitt stjärnlag som förlorar varje match eller blir det som amerikanska basketlaget laget som ställde upp i OS med endast NBA stjärnor och sopade hem alla matcher? Om inte annat kanske vi får se Martin och Maria med nya bloggar. ;)

6 comments:

Anonymous said...

Finns det någon av de där typerna som någonsin haft ett riktigt arbete? Och "tankesmedja", vad GÖR de där? Tänker..? :-)

Kenneth said...

Alla har haft välbetalda jobb för att skriva och tycka kloka saker. Ett flertal har livnärt sig på att bok och tidningsläsare tycker att det är så pass intressant det de har att säga att Martin och co får betalt för att skriva böcker och artiklar i tidningar.

Jag tror att om du inte kallar det ett "riktigt jobb" blir hela sveriges journalistkår förolämpade och för den delen varenda människa som har eftergymnasial utbildning och jobbat med kunskap och idéer.

Anonymous said...

Du menar att "eftergymnasial utbildning" är liktydigt med högerextremistiska åsikter? Tänk det tror jag inte på. Ser man på gänget som "jobbar" på den "tankesmedjan" så ser man bara ett antal individer som inte lyckades i sin akademiska karriär.

Hur många av dem har avslutade utbildningar? :-) :-)

Kenneth said...

Johnny, Martin, Maria och Johan har alla karriarer som skribenter och författare.

Som jag skrev i inlägget. Johnny har jobbat som konsult och omvärdsanalytiker. Maria har varit talskrivare, författare och konsult och föreläsare på bland annar RMI Berghs. Martin har jobbat på riksdagskansliet som politisk rådgivare och 6 år bland annat som chef för Public Affairs på ett av världens mest erkända PR byråer. Johan Norberg var på väg att bli doktor innan han hoppade av studierna när han tjänade bra pengar på att skriva böcker som folk världen över vill läsa.

Dessa människor har långt mer erfarenhet och kunskap än de allra flesta i regeringen. Vi har en fd Finansminister som inte ens blev klar med sina gymnasiestudier. Det är mer pinsamt...

Kenneth said...

Sen är det lite roligt att "högerextrema åsikter" är alltid samma sak som allt höger om folkpartiet. Jag skrattar varje gång jag ser uttrycket användas.

Bulten i Bo said...

Nej, industriarbetare är det latent underskott på där på idéproduktionsavdelningen på Timbro.

Det närmaste man kan komma ett kroppsarbete är nog Timbros "hangaround" Dick Erixon som enligt hans CV "genomför utredningsuppdrag i samhällsfrågor och konsultation i ekonomi och redovisning samt budbilsverksamhet" (min markering).

Ni stockholmare som läser detta, har ni någonsin sett en budbil med texten "Erixon kommunikation AB" kryssa fram i Stockholmstrafiken, så vore det kul om kunde berätta om det. Har ni dessutom någon gång fått ett paket levererat till dörren av en tunnhårig man iklädd fluga under ett ihärigt citerande av Charles Krauthammer-floskler, låt oss även få höra om det.

Skriver han månne blogg-inläggen från en mobil dator placerad vid ratten på Renault Kangoon? (Förresten, han kör väl knappast fransk bil, eller?)