Saturday, January 15, 2005

Bloggar som jobbar...


Just nu diskuteras det i Wall Street Journal om hur Howard Dean som kandiderar till posten som ordförande för Democratic National Comittee (oficiella namnet för Demokraterna i USA) betalade två av blogvärldens största bloggare Daily Kos och My DD att bland annat skriva positiva inlägg om hans kampanj . Det som är intressant är att det här är egentligen årets ickenyhet.

För det första är det ingen hemlighet att Markos Zuniga (www.dailykos.com) arbetade för Dean. Det framgick klart och tydligt överst på hemsidan under tiden han hade anställning och Jerome Armstrong (www.mydd.com) stängde ner sin blog under tiden som han arbetade åt Dean.

För det andra så är bloggare inte journalister. Har man en blog är man extremt partisk. Man skriver rent subjektivt om det man tycker. Det finns inga ethiska regler man måste följa.

För det tredje var det känt långt innan att både Markos Zuniga och Jerome Armstrong var starka Deananhängare. Männen fick bara betalt för att tycka det dom redan tyckte.

Det hela är dock intressant då det visar snarare att journalisterna på WSJ antingen vill svartmåla Dean eller bara är ovetande om hur blogvärlden fungerar i största allmänhet. Jag är lite besviken på tidningen som annars har extremt läsvärda ledarsidor. Det hela väcker intressanta frågor om vilka ethiska regler blogvärlden kommer att ta till sig. Vilka oskrivna lagar bör gälla? Vad är acceptabelt?


No comments: