Wednesday, August 02, 2006

Det går bra nu myten...


Idag fick jag frågan.. men går det inte bra nu i Sverige? "Varför klagar ni Moderater? Var det bättre att leva 1986, 1966 eller 1946?"

Bilden som socialdemokraterna försöker måla upp likt Bagdad Bob är att senaste 12 års styre har varit bra för Sverige. Det har det inte.

Faktum är att...

Fler är arbetslösa
Idag går 146 000 unga människor under 30 år utan arbete. Det är en ökning med 30% på tre år. Totalt sett finns det 1,5 miljoner människor i Sverige som inte arbetar eller jobbar mindre än vad de önskar (öppet arbetslösa och i åtgärder, sjukskrivna, förtidspensionerade m fl).

Brottsligheten är grövre
Brottsligheten i Sverige blir allt värre. Under förra året anmäldes 93 614 våldsbrott, 12 390 sexualbrott och 633 504 rån och stölder. Dessutom går utvecklingen åt fel håll. På tio år har våldsbrotten ökat med nästan 30 000 och sexualbrotten med 5000.

Fler går ut skolan utan fullständiga betyg
Var tredje elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg. Samma sak händer med var fjärde gymnasist. En genomsnittlig sjundeklassare 1995 kunde ungefär lika mycket matematik som en åttondeklassare gjorde 2003. På åtta år har svenska elever tappat motsvarande ett skolårs kunskaper.

1 comment:

Anonymous said...

Fler arbetslösa; Är det verkligen så? Jag tycker alltid att ca 5% är arbetslösa oavsett om det är 1980 eller år 2000. (OK, jag vet att man kan mygla med statistik) :-)

Grövre brottslighet; Är det Göran Perssons fel? :-) Är det han som begår brotten. Det hänger väl ändå samman med andra faktorer :-)

Sämre betyg; Kan säkert stämma, men förr i tiden kunde man bara göra sig en karriär om man hade betyg idag kan Du göra en karriär ändå.

Det finns andra medel att komma fram med och helt andra möjligheter att driva egen verksamhet idag än när våra föräldrar exempelvis var barn. Med internet kan man exempelvis driva ett företag och tjäna pengar från många länder.

Fridens!