Thursday, October 26, 2006

Lichter slutar på Cafet och jag spekulerar om efterträdaren...

Stureplan var först ute med nyheten att Nattklubbschefen Jonas Lichter slutar och går över till PR-branchen. Inte ens Sthlmsfinest hann före. Märkligt. Jag har följt Jonas karriär sedan han gick på Östra Real och började som DJ. Han har gått från Dj och festfixare till eventansvarig på Kharma till nattklubbschef på Laroy till nu nattklubbchef för Stockholms äldsta och mest kända nattklubb, Café Opera. Det är oerhört roligt att Jonas går mot nya spännande uppdrag men Stureplan blir en profil fattigare.

Nu börjar spekulationerna kring vem som ska ta över den nya rollen. Här kommer ett gäng intressanta namn. Vissa mer troliga än andra och vissa kanske inte det minsta troliga men ändå roliga att ta fram som namn. Det finns två scenarior. Den ena är att Cafét kör på utan nattklubbschef och Tommy går in som tillförordnad så länge. Den andra är att processen blir kort eftersom behovet finns nu när hösten kommer och konkurrensen från Stureplansgruppen och Plaza kommer att hårdna.

Några namn som skulle kunna funka. Återigen, vissa av namnen är önsketänkade. Antingen från min sida eller deras men någon gnutta sanning finns det i varje fall. Skaran som skulle kunna axla rollen som nattklubbschef på Cafet är hyffsat liten.

Niclas Rahm: Niclas har sitt nätverk kvar från sin tid som nattklubbschef på Köket. Det som talar mot det är att han trivs nog rätt bra som egenföretagare/marknadschef och fri från sena nätterna. Niclas har däremot ett nätverk och en telefonbok som skulle få jobbet gjort.

Oscar Durling: Oscar är fortfarande ung och Up and Coming. Hans nätverk växer hela tiden och expanderar för varje vecka som går, men fokus har ändå varit på den yngre publiken runt Stureplan. Han är på god väg men ännu inte en tung kandidat. Men det dröjer inte länge kvar innan han tar att plats i ligan ärrade veteraner. Oscar är hungrig och oerhört duktig på sitt jobb. Det som skulle tala för honom är att han skulle kunna växa in i rollen.

Daniel Boudal: Här har vi en veteran i nattklubbssammanhang. Som nattklubbschef på Undici samlade Daniel på sig lång erfarenhet av vad det innebär att vara ansvarig person på en nattklubb. Det som talar lite emot är att Daniels nätverk har till motsats mot Oscars tillhört gäster runt 30 och inte lika till brädden full med unga blondiner och storstekare.

Marcus Kollberg: Tillhör generationen ärrade nattlivsveteraner. Hans nätverk är oslagbar och tillhör den främsta i branschen. Det som talar mot Marcus är att han trivs bra med att driva Kolligo och har lämnat nattklubbsbranchen bakom sig. Som drivande bakom nattklubben Sophies Bar var han med och startade hela Bratstrenden. Marcus skulle göra ett utmärkt jobb. Frågan är bara om han har lust.

Tommy Köhler: Han har varit en av Café Operas frontfigurer under senare tid. Tommy har bra känsla för struktur och organisation. Han en har utbildning som marknadsförare och erfarenhet som marknadschef för Sturegallerian. Tommy har dessutom drivit ett flertal nattklubbsprojekt. Buddha bar under varumärket Sällskapet, satsat hårt på Soap och var med och försökte få liv i Isole. Tommy med sin nuvarande roll på Cafét skulle kunna vara favorittippad men någonting säger mig att man inte ska ta det för givet.

Nico Fredell: Nico har nyligen tagit ett kliv in i nattklubbsbranchen som PR-chef på Plaza och har ett mäktigt nätverk. Han rör sig som en
naturlig del i Stockholms högre societet och tillhör gamla gardet brats som var med då Robert Hållstrand, Coci Philipson, Tom Davidsson, Daniel Collert, Svante Tegnér och grabbarna festade under senare delen utav 90-talet. Det som talar emot Nico är att han är nybliven PR-chef för Plaza aldrig skulle göra sin goda vän Robert besviken och sluta så snabbt.

Bingo Rimér: Med en telefonbok som kan mäta sig med Kristofer Ahlboms i mängd snygga blondiner skulle Bingo fylla stället med Sveriges vackraste om än kirurgiskt förbättrade tjejer. Bingo är inte den bästa organisatören men skulle vara en fantastiskt rolig profil. Tommy skulle kunna sköta organisation och Bingo skulle kunna hitta på gala grejer varje helg och dra folk med hans humor och karisma. Det som talar emot är att Bingo har nystartade underklädesbutiken Sexy.se som tar upp all hans tid.

Alexander Lewerentz: Den galna men oerhört intensiva webkillen som blev DJ. Alex har en enorm utstrålning och är onekligen en stark personlighet. Han har under 4 åren han har festat runt Stureplan och senaste åren varit DJ samlat på sig ett nätverk. Han vet hur man festar och han vet vad folk gillar. Alex har helt enkelt känsla för jobbet. Det som talar emot är att Alex är som en drake som sprutar eld och fyrverkerier. En fantastiskt show men kan orsaka en och annan brand. Han är inte helt okontroversiell heller. Alex har utan tanke om följderna hängt ut och stött sig med en del. Som alltid när man är en stark profil och personlighet har han skaffat sig både fans och ovänner under årens lopp.

Nu ska vi inte bortse ifrån att mycket av arbetet som nattklubbschef är att organisera och planera. Det handlar om att vara en bra chef och kunna delegera. Det gäller att ha erfarenhet och branschvana. Det behöver inte nödvändigtvis alltid vara en karismatisk och utåtriktad figur som blir nattklubbschef. Det som däremot behövs är att man har ett nätverk och en telefonbok full med resurser att utnyttja.

Vi väntar med stor spänning att se hur det hela utvecklar sig. Det kanske blir en wildcard som ingen har hört talas om eller så blir det Peder Fogstrand. Vad vet jag? Jag har säkert missat ett par namn. Vilka tror ni kära läsare skulle kunna vara tänkbara kandidater?

4 comments:

Anonymous said...

Du har en personlig inbjudan att hämta på: http://sannab.se/inbjudna.htm

Mer info finns under info. ;)

Kram / Sanna

Anonymous said...

För jämställdhetens skull, samt att det skulle vara grymt:
Discopatrullen tar över. Lottiz & Mickan. Så kan vi ha dig som pointer. A match made in heaven.
Jupp. Så e d.

Anonymous said...

jag vet vem det blir, hihi

Robert said...

meh säg då!