Monday, May 22, 2006

Enjoy Capitalism...



Den senaste tidens notor och champagneorgien påminner mig om en kampanj som MUF hade för ett tag sen.. Enjoy Capitalism. Kapitalism är någonting vackert. Välstånd skapas, nya idéer födds och samhället går fram pga av att det är kul att njuta av frukterna av sitt arbete och sina investeringar. Det är inte altruism som skapar nya bättre mobiltelefoner, snabbare bilar och bättre datorer. Det är kapitalism och egoism. Det är inte skällsord utan någonting vackert.

Surfa in på MUFs kampanjsajt, ladda ner affischerna och sätt upp dem på era kontor, köp t-shirten och stöd frihetens parti och bli medlem i MUF.

8 comments:

Unknown said...

I och med att du hyllar kapitalism så öppet så måste jag fråga vad du tycker om detta:

Kapitalismen införande under 1970-talet har varit ett hårt slag mot många fattiga. För de anställda skiljer sig arbetsvillkoren drastiskt mellan de statliga företagen och de privata. I en statlig anställning ingår subventionerad sjukvård och medicin, pension och ofta också ett understött boende. Vid en privatisering försvinner samtliga dessa förmåner och anställningsvillkoren luckras upp.

Tycker du även detta är Kärlek?

Unknown said...

Ja, det handlar om kina förresten.

Anonymous said...

Kapitalism är det bästa som kan ha hänt Kina. Kineser valfärder idag till den friare delarna. Varför gör de det? Det är dock INTE renodlad kapitalism som gäller i Kina. Det är en kommunistisk diktatur med vissa friheter.

Förmåner finns även efter privatisering och inget säger att man inte kan ha en statligt finansierad sjukvård, skola och äldreomsorg.

Tex i Sverige skulle vi kunna ha alla dessa saker och ändå halvera skatten vi tar av medborgarna idag.

Friare arbetsmarknads, förenklade regler för startandet av företag var det som skapade Sverige en gång i tiden. Det var på den tiden som Ericsson, ABB, Alfa Laval, Volvo och Saab startades alla innan socialismen kom till Sverige. Sen dess har det varit glest med nya företag som vuxit sig stora.

Unknown said...

Vallfärdar till friare delar? vad menar du? I Kina finns inget vallfärdande. Däremot har det skett en urbanisering de senaste tjugo åren på grund av den växande industrialiseringen.
Dte där är nog gammal hederlig MUF-propaganda.

Ja, fast det är ju just vad kapitalismen gjort i Kina. De som jobbar för privatägda företag får inte dessa förmåner.

jag är absolut för att fler företag får startas i kina, men jag är inte för hur de behandlar sina anställda. är du det? Tycker du att det är bra att företag tar ifrån kineserna deras rättigheter för att bli rika?

Ha ha, jo jag vet hur Volvos väg gått, då min farbror är f.d. VD på Volvo. Fast du, socialismen fanns redan i Sverige när min farbror gjorde Volvo till ett av Sveriges största företag.
Min farbror som alltså är f.d. vd på Volvo avskyr den utveckling som skett i Kina och tycker inte att det är någon hedersvärd kapitalism, snarare det motsatta.
Varför kan man inte erkänna kapitalismens misstag? Precis som socialismens misstag? Allt är inte svart och vitt.

Man behöver inte hänga på Stureplan för att ha bra anor:)

Unknown said...

Jag skulle även hälsa från min farbror att Volvo ALDRIG utnyttjat fattiga människor, genom att ta ifrån dem deras fri- och rättigheter och kommer aldrig göra det heller.

Unknown said...

Oj, världen menade jag. Volvo var redan stort i Sverige, men min farbror stod bakom lanseringen i världen som gjorde det så stort som det är idag.
Låt mig gissa att du är sjukt nyfiken på vem det är nu:)

Jag ska förresten tillägga att jag gillar kapitalism och det har jag alltid gjort. Jag gillar att kineserna börjar komma upp sig och anser att deras liv förbättrats på många vis. Men jag gillar aldrig utnyttjande och anser det vara högst viktigt att belysa och rätta till de problem som finns för att göra något bra.

Anonymous said...

Nja.. inte så värst nyfiken pga av din farbror snarare pga av det du skriver om kapitalism. ;)

Självklart. Inget system är perfekt och utan brister. Jag tror att kapitalismens är överlägset det system som föder framgång, utveckling, mat på bordet och arbete åt fler än något annat system.

Misär och missförhållanden kommer ofta när man har en stat som misssköter sina primära och viktigaste åtaganden.

Jag har inga problem med att det finns klyftor. Bara ALLA får det bättre än tidigare. Vilket kapitalismen har gett varje land genom historien som haft mer kapitalism och fri marknadsekonomi som grund.

Unknown said...

Bra talat! lite mindre propaganda, lite mer Kenneth!:)

Som jag skrev tidigare så tror jag också på kapitalism, särskilt i Kinas fall. Se själv vad som hänt med Kina sex Deng Qiaopings reformer 1976 - det har gått från u-land till snart supermakt, och fler och fler människor börjar leva enligt en normal livsstandard.

Kommunismen har gjort mycket gott för Kina när det gäller frihet och rättigheter, men det är inte tillräckligt för att göra landet till en fri demokrati och därför är kapitalism nödvändigt.

Sen kan jag i o f s inte säga att kapitalism alltid haft en positiv betydelse i landet. I till exempel Indonesien innebar ju imperialismens cash-crops att människorna i landet svalt.
Det viktiga med kapitalism är ju att den "stannar i landet". Kolonialism och imperialism föder enbart klassklyftor.

Sen tror jag att felet är att många blandar ihop merkantilism och kapitalism och därmed smutsas begreppet ner. förstår du vad jag menar?
Exploatering och kolonialism hänger ju snarare ihop med merkantilism än kapitalism.