Friday, September 08, 2006

Göran Persson ljuger!

Näringslivets Media Institut har granskat siffrorna och kommit fram till statsministerna har vid ett flertal tillfällen ljugit och använt felaktig statistik. Man tycker att statsministern borde veta bättre än att ljuga om sånt som folk kan kolla upp. Å andra sidan är det allt för sällan som någon granskar makthavarna.

Göran Persson målar upp bilden av ett Sverige som "har den lägsta arbetslösheten i Europa", som han hävdade i partiledardebatten i SVT (4/9 2005). I själva verket anger Eurostat att arbetslösheten var lägre i hela sju andra EU-länder, däribland i Danmark. Om vårt södra grannland påstod Persson till Dagens Nyheter (23/8 2006) att Danmark inte "ligger före oss när det gäller sysselsättningsgraden" med mer än "kanske någon tiondels procent". Men Eurostat redovisade vid den aktuella tidpunkten 75,9 % sysselsättning för Danmark och 72,5 % för Sverige, dvs. ett danskt försprång på 3,4 procentenheter.
[www.nmi.se]

Även när det gäller ungdomsarbetslösheten är Statsministern vårdslös med sanningen

"Snabbt växer nya jobb till, och arbetslösheten sjunker, inte minst bland de unga", sade Persson till ungdomarna i TV4:s program Ungt Val (22/5 2006). Då hade ungdomsarbetslösheten i själva verket ökat från 22 % i januari till 27,5 % i april, enligt Eurostat.

Läs mer på Dagens Media>>>
Timbro: Persson ljuger - och journalister tror honom
Läs mer hos Näringslivets Media Institut>>>
Journalisternas delansvar i spridningen av Perssons valser

1 comment:

Anonymous said...

det är väl inget nytt att Persson ljuger, det har han väl gjort sedan han fick posten. Otroligt egentligen att folk fortsätter att rösta på sossarna... skulle hellre rösta vänster än på sossarna faktiskt. Och vänster är illa.